Interview met RTL Nieuws

Hij woon nu in Weesp maar als kind leefde hij iedere dag in oorlog. Nadat hij een gifgasaanval van Saddam Hoessein had overleefd, vluchtten hij en zijn familie van Iran naar Nederland. “Ik streed mee om de leverancier van het dodelijke gas achter de tralies te krijgen: een Nederlander. In het interview met RTL Nieuws heb ik als politicus mijn levensverhaal verteld. Pas als je geen vrijheid meer hebt, weet je wat je mist.”

Ik was aan het voetballen met vriendjes toen de oorlogsvliegtuigen van Saddam Hoessein over Sardasht vlogen. Zijn Iraans-Koerdische geboortestad. Het Tweede Kamerlid, nu 43, was net 8 jaar oud.
Die bewuste juni in 1987 lieten Saddams vliegtuigen een giftige regen van chemische wapens los. Een dodelijke cocktail van mosterd- en zenuwgas daalde neer.

Iets terugdoen

Mijn vaders motto, ‘nooit je hand ophouden, maar iets terugdoen’, is mijn levensmotto geworden. Zo heb ik de stichting Hawre opgericht toen in 2014 miljoenen mensen vluchtten voor IS. Met als doel spullen in te zamelen voor vluchtelingen in zijn geboorteregio.

En door dat levensmotto belandde ik misschien ook wel in de politiek. “Mijn vader zei altijd, doe dat niet. Maar toen ik in Weesp werd gevraagd om voor de VVD de gemeenteraad in te gaan, heb ik dat gedaan. Juist omdat je in de politiek iets kunt betekenen.”

Ik kwam daarna op de landelijke lijst van de VVD en belandde dit jaar in de Tweede Kamer.

Bekijk hier zijn maiden speech uit 2022 over vrijheid

Hawre Rahimi zijn verhaal over vrijheid

Lees op de site van RTL Nieuws het hele interview.

hawre in actie voor zijn_hulp organisatie

Bron foto:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *